flag Судова влада України

Судам загальної юрисдикції буде надано доступ до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців

28 серпня 2013, 13:43

 

16 вересня 2013 р. набирає чинності Положення про порядок доступу судів загальної юрисдикції до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 31 липня 2013 р. № 1556/5.
Положення передбачає, що судам загальної юрисдикції на безоплатній основі буде надано безперешкодний доступ до відомостей Реєстру, який забезпечується державним підприємством «Інформаційно-ресурсний центр» шляхом безкоштовного підключення через Реєстраційний портал – програмне забезпечення у формі інтернет-сторінки, яка надає доступ користувачам до Реєстру, а також облік сформованих суддями електронних запитів та спеціальних витягів з Реєстру. Спеціальний витяг буде формуватися суддею, який розглядає справу, і підписуватиметься ним же. Витяг формується за результатами пошуку відповідних відомостей в реєстрі через реєстраційний портал. При пошуку відомостей суддя повинен позначити мету отримання спеціального витягу із зазначенням номера справи, яку він розглядає.
Відповідно до норм Положення за вибором судді в спеціальний витяг включаються відомості, актуальні на дату формування виписки або на дату, визначену суддею в електронному запиті. Факт формування спеціального витягу фіксується на реєстраційному порталі з вказівкою дати і часу його формування, мети отримання, прізвища, імені, по батькові судді.

Документ також позначає, що за допомогою реєстраційного порталу керівник апарату суду веде облік сформованих суддями електронних запитів і спеціальних витягів шляхом отримання статистичних відомостей про їх кількість за певний період, що не перевищує місяць відповідного року. Крім того, Положенням передбачені критерії пошуку в Реєстрі даних про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також які відомості містить в собі такий спеціальний витяг. Важливим моментом є й те, що суду забороняється надавати іншим особам за їх зверненням відомості з Реєстру.